Αναλυτικά πώς εξανεμίζονται οι σχεδιαζόμενες αναπροσαρμογές στις συντάξεις.
Γράφει ο Χρήστος Μέγας
Μπορεί η κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι θα δοθούν αυξήσεις στις συντάξεις μετά από 13 χρόνια (μνημονίων και πανδημίας), ωστόσο οι όποιες αναπροσαρμογές έρχονται αργά και είναι κουτσουρεμένες, ενώ διατηρούνται οι διπλοί φόροι και έκτακτες εισφορές που τείνουν α μονιμοποιηθούν…
Οι σχεδιαζόμενες αναπροσαρμογές στις συντάξεις από το νέο χρόνο ουσιαστικά εξανεμίζονται υπό το βάρος 6 αρνητικών προβλέψεων:
1.Έρχονται μετά από 15 μήνες ακραίας ακρίβειας (η οποία ξέσπασε εδώ και ένα χρόνο με αφορμή τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, αποτέλεσμα του τρόπου τιμολόγησής του και της μεγαλύτερης εξάρτησης της χώρας από εισαγόμενες πηγές ενέργειας). Σε αυτό το διάστημα οι συνταξιούχοι δεν έλαβαν κάποια ενίσχυση, έκτος ίσως από δυο «επιταγές ακρίβειας» (200+200 ευρώ) οι οποίες αφορούσαν όμως τους πολύ φτωχούς (με μηνιαίο εισόδημα κάτω των 500 και 600 ευρώ αντίστοιχα για τα περσινά Χριστούγεννα και το φετινό Πάσχα).
2.Οι αναπροσαρμογές (σ.σ. κοντά στα 6%) θα κινούνται πολύ κάτω του πληθωρισμού που αναμένεται να «κλείσει» κοντά σε διψήφιο ποσοστό τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση (11,3% τον περασμένο Ιούλιο και 11,1% τον Αύγουστο). Και αυτό καθώς ο υπολογισμός γίνεται με το 50% του πληθωρισμού, συν 50% του ΑΕΠ. Και η οικονομική μεγέθυνση υστερεί στην Ελλάδα, εν αντιθέσει με τον υψηλότατο πληθωρισμό που ψαλλιδίζει το πραγματικό εισόδημα…
3.Οι αυξήσεις δεν αφορούν στο σύνολο των 2,5 εκ. συνταξιούχων καθώς εξαιρούνται όσοι έχουν προσωπική διαφορά. Υπολογίζεται ότι λιγότεροι από 850.000 θα δουν μια αξιοπρεπή αύξηση τον προσεχή Ιανουάριο, καθώς οι υπόλοιποι έχουν «προσωπική διαφορά» (σ.σ. λαμβάνουν περισσότερα σε σχέσει με τον επανυπολογισμό της σύνταξης με τον νόμο Κατρούγκαλου).
4.Δεν προβλέπεται η καταβολή των αναδρομικών (Δώρα της περιόδου 2015-16 κ.α.). Τα οποία, τελικά, αναμένεται να δοθούν μόνο σε 350.000 (εκ των 2.5 εκ. δικαιουχων) οι οποίοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη (και οι οποίοι έχουν υποστεί σημαντική οικονομική επιβάρυνση).
5.Διατηρούνται οι επιβαρύνσεις της περιόδου των μνημονίων οι οποίες ψαλλιδίζουν τις συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ. Και αυτές οι περικοπές Ε.Α.Σ (νόμοι 3863/10, 3865/10, κ.α.) φαλκιδεύουν το εισόδημα καίτοι οι λόγοι (οικονομική και ταμιακή κρίση κ.α.) υποτίθεται ότι αντιμετωπίστηκαν…
6.Τέλος, διατηρείται και φέτος η Εισφορά Αλληλεγγύης (μόνο για τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα). Και καθώς αυτή επιβάλλεται μετά την φορολόγηση και επί των ποσών που κρατήθηκαν σαν φόροι από την ΑΑΔΕ, αποτελεί διπλή τιμωρία. Υποτίθεται ότι θα καταργηθεί από το 2023.
Πηγή: ieidiseis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου